“Αρωμαθεραπεία και έντομα”

του Δρος Χρήστου Χασιώτη (PhD)

Μέλος του Εθνικού Οργανισμού Έρευνας Αιθερίων Ελαίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν είναι λίγα τα αιθέρια έλαια που από τη φύση τους είναι ισχυρά εντομοκτόνα και βέβαια όταν λέμε για τη φύση ενός αιθερίου ελαίου αναφερόμαστε στη χημική σύσταση του. Τα φυσικά εντομοαπωθητικά είναι ευχάριστα για τον άνθρωπο όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα έντομα. Η λεβάντα για παράδειγμα αποτρέπει τους ψύλλους και τα κουνούπια. Το λεμόνι αποτρέπει τα μυρμήγκια και τα λεπιδόπτερα. Το λεμονόχορτο αποτρέπει τα τσιμπούρια, τις μύγες και τους ψύλλους. Λίγες σταγόνες από κιτρονέλλα και θα κρατήσουν τα έντομα μακριά για λίγες ώρες ενώ η άμεση εφαρμογή αδιάλυτο αιθερίου ελαίου πάνω σε ένα τσίμπημα από κουνούπι θα σταματήσει τη φαγούρα και θα δράσει ως αντισηπτικό πάνω στο τσίμπημα  Το αιθέριο έλαιο του πεύκου απωθεί τα έντομα και τα παράσιτα του δέρματος. Το τεϊόδεντρο κρατά τα περισσότερα έντομα μακριά και θεωρείται ως πρώτη βοήθεια για όσους τσιμπηθούν ή δαγκωθούν από έντομα.

LAVENDER_1 

 

 

CITRONELA_1

TEATREE_1

 

Τα εντομοαπωθητικά αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε σαπούνια, είτε σε λοσιόν  είτε σε προσωπικά σπρέι τα οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να φτιάξει διαλύοντας αιθέρια έλαια σε ειδικό για αυτή τη δουλειά νερό. Ένας πρακτικός τρόπος είναι να προστεθούν μερικές σταγόνες αιθερίου ελαίου σε ένα πανί και με αυτό το πανί να σκουπίσουμε τα περβάζια των παραθύρων και των πορτών για να κρατήσουμε μύγες και τις σφήκες εκτός σπιτιού.

Εντομοαπωθητικό

&  Συνταγή 1η &  Συνταγή 2η
Κιτρονέλλα 30 σταγόνες Κιτρονέλλα 30 σταγόνες
Κέδρος 30 σταγόνες Ευκάλυπτος 30 σταγόνες
Λεβάντα 30 σταγόνες Μαλαλεύκα  30 σταγόνες
Αναμίξετε μία από τις δύο παραπάνω συνταγές με 120 ml απεσταγμένου νερού σε ένα φιαλίδιο με ψεκαστήρα. Ανακινείστε ισχυρά πρωτού τη χρήση και ψεκάστε στον αέρα αποφεύγοντας το ψεκαζόμενο υλικο να έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο.N Σημείωση: Να μην χρησιμοποιήσετε κέδρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
& Καταπραυντικό για τσιμπίματα και δαγκώματα εντόμων.
4 σταγόνες Γεράνι, 4 λεβάντας και 4 μαλαλεύκας 21σε μία κουταλιά σούπας γέλης Αλόης βέρα. Ανακατέψτετα ελαφρώς και τοποθετήστε το στην ερεθισμένη περιοχή ανά μερικές ώρες.