Τι είναι εκείνο που προσδίδει τη δραστικότητα στα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια είναι ουσίες οι οποίες βρίσκονται μέσα στα αρωματικά φυτά (βότανα). Ονομάζονται αιθέρια γιατί είναι πολύ πτητικά δηλαδή εξατμίζονται πολύ εύκολα. Ονομάζονται έλαια γιατί είναι ουσίες ελαιώδους μορφής δηλαδή αναμιγνύονται εύκολα με ουδέτερα λάδια όπως το σιτέλαιο, το καστορέλαιο κλπ.

Η συγκέντρωση των αιθερίων ελαίων είναι ιδιαίτερα μικρή σε σχέση με τη μάζα του φυτού. Αρκεί να σκεφτείτε ότι από δέκα κιλά ροδοπέταλα βγαίνουν μόνο λίγες σταγόνες ροδέλαιου (αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου). Με άλλα λόγια, όλη η δραστική ουσία των δέκα αυτών κιλών είναι μόνο λίγες σταγόνες αιθερίου ελαίου, για αυτό άλλωστε και χαρακτηρίζονται ως το “αρωματικό χρυσάφι”. Τα αιθέρια έλαια είναι τόσο δυνατά, που αν και βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες καθιστούν τα φυτά ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ώστε να μπορούν να προλαμβάνουν και να θεραπεύουν τις περισσότερες ασθένειες. Σε πολλές από τις χημικές τους ιδιότητες στηρίζονται τα περισσότερα φάρμακα της χημικής βιομηχανίας. Σας αναφέρω για παράδειγμα την ουσία ταξόλη, συστατικό του αιθερίου ελαίου του ίταμου (taxusbacata) που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου.

Η δραστικότητα των αιθερίων ελαίων οφείλεται πρώτον στην υψηλή τους συγκέντρωση δηλαδή τη συμπυκνωμένη ενέργεια που περικλείουν και δεύτερον στο μοναδικό συνδυασμό των δραστικών ουσιών που περιέχουν. Αρκεί να σκεφτείτε ότι ένα αιθέριο έλαιο περιέχει πάνω από διακόσιες ουσίες συνδυασμένες σε μία απαράμιλλη συνταγή. Πιθανή πλημμελής συντήρηση του αιθερίου ελαίου μπορεί να «αλλοιώσει» το συνδυασμό των δραστικών συστατικών του. Πιθανή χρήση αιθερίων ελαίων από μη ελεγμένες πηγές μπορεί να μην ακολουθεί τις προδιαγραφές της ‘απαράμιλλης συνταγής’ με αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις να μειώνεται η αποτελεσματικότητα του αιθερίου ελαίου.   © αιθέριο 2000 / Δρ. Χ.Ν. Χασιώτης