δυόσμος

 

Lamiaceae, Labiatae

Mentha spicata,  δυόσμος,  spearmint

Mentha_spicataΓενική περιγραφή

Πολυετής πόα με βλαστό όρθιο, τετραγωνικό, χνουδωτό με ύψος πάνω από 120cm.. Τα φύλλα του είναι αυγοειδή στρογγυλά, επιφυή, τεφρόασπρα, χνουδωτά στην κάτω επιφάνεια. Άνθη σε ακραία στάχια, χρώματος άσπρου ή ρόδινου. Αυτοφύεται σε υγρά μέρη και στις όχθες ποταμών και ρυακιών. Απαιτεί εδάφη πλούσια σε άρδευση, ισορροπημένα κύρια θρεπτικά στοιχεία αλλά και ιχνοστοιχεία για να μπορεί να δώσει καλύτερη ποιότητα αιθερίου ελαίου.

Η ονομασία δυόσμος (αγγλικά spearmint) προέρχεται από την παραφθορά της λέξης ηδύοσμος (ευχάριστη οσμή). Πατρίδα του δυόσμου είναι οι παραμεσόγειες χώρες, αν και συγγενή αυτοφυή είδη έχουν βρεθεί και σε πολλές άλλες χώρες. Σήμερα, διάφορες ποικιλίες δυόσμου καλλιεργούνται σε κήπους όλων των χωρών της γης για αρτυματική χρήση, ενώ για εξαγωγή αιθέριου ελαίου καλλιεργείται στη Ρωσία, Γερμανία, Αγγλία και τις ΗΠΑ. Ο Δυόσμος (Mentha viridis L., συν. Mentha spicata) ανήκει στην οικ. των Χειλανθών (Lamiaceae, Labiatae). 

Ανθοφορία

Η ανθοφορία γίνεται Ιούλιο – Σεπτέμβριο.

 Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους, ριζώματα και μοσχεύματα. Ο δυόσμος πολλαπλασιάζεται εκτός από ριζώματα με σπόρο και τρυφερά μοσχεύματα. Η εγκατάσταση φυτείας με σπόρο στοιχίζει πολύ λιγότερο, έχει όμως το μειονέκτημα το ό,τι δεν παίρνουμε πάντα ομοιόμορφα φυτά. Εάν ο σπόρος ληφθεί από απομονωμένη καλλιέργεια που εγκαταστάθηκε από φυτά κλωνικού πολλαπλασιασμού τότε η ομοιομορφία θα είναι μεγαλύτερη. Η ομοιομορφία αυτή εξαρτάται από τη μητρική φυτεία. Μπορούμε επίσης να προμηθευτούμε έτοιμα κλωνικά φυτά του χημειοτύπου που θέλουμε από ειδικά φυτώρια.

SPEARMINT_1

 Αιθέριο Έλαιο-Χρήσεις

Πολλές χρήσεις και μεγάλη η εμπορική αξία έχει η παραγωγή των αιθέριων ελαίων του δυόσμου και η διάθεσή του σε εταιρείες παραγωγής προϊόντων όπως φαρμακευτικών, υγιεινής στόματος, ζαχαροπλαστικής, μαγειρικής, καλλυντικών, αρωματοθεραπείας. Συλλέγετε το υπέργειο τμήμα του φυτού, όταν αυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθηση και χρησιμοποιείται είτε ως αφέψημα είτε ως αιθέριο έλαιο, είναι καταπληκτικό αναλγητικό, κατά της αϋπνίας και βοηθητικό σε πονοκεφάλους-ημικρανίες. Επίσης βοηθάει στη θεραπεία από κρύωμα, μπούκωμα, άσθμα, γρίπη, ιγμορίτιδα, πυρετό, στρες και νεύρα. Εμφανίζεται πολύ συχνά στην βιομηχανία τροφίμων είτε σαν προσθετό αρωματικό σε διάφορα σκευάσματα είτε σαν μπαχαρικό, δίνοντας χαρακτηριστική γεύση σε διάφορες συνταγές μαγειρικής.

Ιδιότητες

Ανακουφιστικό, Αντισπασμωδικό, Αντιπυρετικό, Αποχρεμπτικό, Αντιεμετικό, Διουρητικό, Εφιδρωτικό, Καταπραϋντικό, Μαλακτικό, Τονωτικό, Χωνευτικό.

Προφυλάξεις

Να μην χρησιμοποιείται από άτομα που εφαρμόζουν οποιαδήποτε ομοιοπαθητική μέθοδο.

 Posted by at 10:51 am