Tι είδους προβλήματα υγείας μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αρωματοθεραπεία;

Προτού αναφερθεί οτιδήποτε για την αρωματοθεραπεία ή την αρωμαθεραπεία (aromatheraphy) όπως έχει διεθνώς επικρατήσει ο όρος είναι σκόπιμο να δώσουμε έναν σύντομο ορισμό. Αρωμαθεραπεία είναι η τέχνη ή ο τρόπος να θεραπεύουμε διάφορες ασθένειες με τη δύναμη των αιθερίων ελαίων, με τη δύναμη του φυσικού αρώματος. Θεωρείται και είναι συγγενική θεραπευτική μέθοδος με τη βοτανοθεραπεία και η σχέση τους μπορούμε να πούμε ότι είναι παιδιού και γονιού αντίστοιχα μια που τα αιθέρια έλαια προέρχονται από τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά δηλαδή τα βότανα.

Η αρωμαθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει σε μία σειρά από ασθένειες όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος, δερματικά προβλήματα, προσβολές από βακτήρια, μύκητες και ιούς, τσιμπήματα εντόμων, ημικρανίες, αϋπνίες και ένα σωρό άλλες ασθένειες, που μπορούν να γιατρευτούν με τη δύναμη των αιθερίων ελαίων. Πέραν της άμεσης θεραπείας η αρωμαθεραπεία είναι φιλοσοφία ζωής. Δεν περιορίζεται απλά και μόνο στη θεραπεία ασθενειών, αλλά χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση από εκατομμύρια ανθρώπων, σε ολόκληρο τον κόσμο τόσο για την τόνωση και την αναζωογόνηση του οργανισμού τους, για την αποκατάσταση της ψυχικής τους ηρεμίας, την μείωση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης όσο και για την προαγωγή της ερωτικής διάθεσης, με τον ταυτόχρονο αρωματισμό του χώρου μέσα στον οποίο τα άτομα ζούνε και εργάζονται.

Η καθημερινή ή έστω και περιοδική χρήση των αιθερίων ελαίων (ή ακόμα και των βοτάνων από τα οποία προέρχονται τα αιθέρια έλαια) επιτυγχάνει άριστη συντήρηση του οργανισμού μας με τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και την επαναφορά της ψυχικής και της συναισθηματικής μας ισορροπίας. Εξάλλου η χρήση των αιθερίων ελαίων στοχεύει κυρίως στα αίτια που προκαλούν την ασθένεια ή τη δυσλειτουργία και όχι στην άμεση καταστολή τους.

© αιθέριο 2000 / Δρ. Χ.Ν. Χασιώτης