“Πως τα αιθέρια έλαια επηρεάζουν το μυαλό και τον εγκέφαλο”

του Δρος Χρήστου Χασιώτη (PhD)

Μέλος του Εθνικού Οργανισμού Έρευνας Αιθερίων Ελαίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα αιθέρια έλαια επηρεάζουν το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για την κίνηση. Η οξύτητα της οσμής ενός αιθερίου ελαίου επιδρά στα αισθητήρια της οσμής που βρίσκονται μέσα στη μύτη κατά τέτοιο τρόπο όπως και ένα κλειδί την κλειδαριά του. Η εντύπωση που δίνεται από το άρωμα αποθηκεύεται απευθείας στο “limbic” σύστημα και στον υποθάλαμο του εγκεφάλου στα οποία και καταχωρούνται η ευχαρίστηση, η συγκίνηση και τα συναισθήματα. Όταν διεγείρεται το limbic σύστημα απελευθερώνει νευροχημικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Η σερετονίνη μειώνει το άγχος, η ενδορφίνη μειώνει τον πόνο, διεγείρει τον οργανισμό και επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση.

brain1Εισπνέοντας αιθέρια έλαια μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποκτήσει πνευματική ηρεμία και συναισθηματική ισορροπία. Μία ισορροπημένη συναισθηματικά κατάσταση μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα σε φυσικά προβλήματα ιδίως σε αυτά που σχετίζονται με καταστάσεις στρες   Η προαγωγή της πνευματικής και φυσικής κατάστασης μπορεί να πραγματοποιηθεί με απευθείας εισπνοή ενός αιθερίου ελαίου  ή με τον διασκορπισμό του στον περιβάλλοντα χώρο. Η εισπνοή προτείνεται σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται άμεση ανακούφιση από κάποιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, για να ανακουφιστείτε από το στρες τοποθετείστε 4-5 σταγόνες χαμομηλιού σε ένα μαντηλάκι, βάλτε το κάτω από τη μύτη σας και αναπνεύστε βαθιά  Λόγω της πτητικής τους φύσης (δηλαδή εξατμίζονται εύκολα) τα αιθέρια έλαια μπορούν πάρα πολύ εύκολα να διαχυθούν στον αέρα του δωματίου. Για το διασκορπισμό του αιθερίου ελαίου στον αέρα χρησιμοποιούμε τον αρωμαθεραπευτικό καυστήρα. Ο αρωμαθεραπευτικός καυστήρας είναι ένα κεραμικό δοχείο στο οποίο στο επάνω μέρος τοποθετούμε αιθέριο έλαιο και νερό και ακριβώς από κάτω ένα μικρό κεράκι το οποίο θερμαίνει το μίγμα του αιθερίου ελαίου με το νερό. Αιθέρια έλαια που προκαλούν ηρεμία όπως, του χαμομηλιού, του τριαντάφυλλου, του σανταλόξυλου, μπορούν για παράδειγμα να χρησιμοποιηθούν στην αίθουσα αναμονής κάποιου ιατρού. Αντίθετα για να μειώσουμε το αίσθημα της υπνηλίας μετά τα γεύματα στον αρωμαθεραπευτικό καυστήρα μπορούμε να τοποθετήσουμε αιθέρια έλαια που προκαλούν ευεξία και δίνουν ενεργητικότητα όπως της μέντας, του λεμονιού και του βασιλικού.

Εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι το σώμα μας έχει την ανάγκη ενός γλυκού αρώματος. Η αναπνοή αρωματικών ατμών από φυσικά αιθέρια έλαια μπορεί άμεσα να επηρεάσει τον εγκέφαλο μας και να μειώσει άσχημα αισθήματα όπως αυτό της μελαγχολίας. Το αίσθημα της ηρεμίας που θα προκληθεί θα μας επηρεάσει σημαντικά και θα μας δώσει την δύναμη της συγκέντρωσης  Αυτός είναι ο ορισμός της αρωμαθεραπείας. Θα μπορούσαμε να πούμε η χρήση των αιθερίων ελαίων σε οποιαδήποτε θεραπεία. Τα φυσικά αιθέρια έλαια που εξάγονται από άνθη, από βότανα και δέντρα χαρακτηρίζονται ως “αιθέρια ζωή”. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η παλμική συχνότητα του αιθερίου ελαίου του τριαντάφυλλου είναι 320 Ηz  ενώ αυτή ενός υγιούς σώματος μεταξύ των 68 και 70 Hz.

MASSAGE4Πολλές μελέτες έχουν γίνει προσπαθώντας να διερευνήσουν την επίδραση των αιθερίων ελαίων πάνω στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο ρυθμός πέφτει και η ηρεμία επέρχεται όταν εισπνέυσουμε ένα αιθέριο έλαιο με χαλαρωτικές ιδιότητες ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν εισπνέυσουμε ένα αιθέριο έλαιο που διεγείρει τον οργανισμό. Έτσι το μυαλό μας, μέσω της αρωματικής οδού, μπορεί να πέξει έναν σημαντικότατο ρόλο στη ευορία του οργανισμού μας είτε διεγείροντας, είτε καταστέλοντας τον. Ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει πολλές στιγμές με συναισθηματικό ή πνευματικό στρές που μπορεί να προέρχονται από την πίεση της δουλειάς, από οικονομικά προβλήματα, από αισθηματικά προβλήματα καθώς και από θλίψη και ψυχική οδύνη που προκαλείται από τράυματα πολλών ειδών. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι  αυτές οι ακραίες μορφές στρές μπορεί να επηρεάσουν το αμυντικό μας σύστημα και την πνευματική μας υγεία. Το μυαλό και το κορμί μας λειτουργούν σε συνδυασμό μεταξύ τους, ακραίες μορφές στρές μπορεί να προκαλέσουν ανικανότητα, κατάθλιψη, πονοκέφαλο, προβλήματα χώνεψης, και συχνές προσβολές από ιούς και μας κάνουν να νοιώθουμε άγχος, να είμαστε ευερέθιστοι και να μην μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες νοιώθουμε έντονη την επιθυμία να ξαναβρούμε τον “καλό” εαυτό μας. Η αρωμαθεραπεία  αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να μπορέσει ο εαυτός μας να ξαναβρεί την ψυχική του ηρεμία και να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Η αρωμαθεραπεία επηρεάζοντας τα αισθήματα και τα συναισθήματα μας μέσω του εγκεφάλου μας αποτελεί εναλλακτική διέξοδο από μή φυσιολογικές καταστάσεις αποφεύγοντας τη χρήση φαρμάκων.

Το υπέροχο κίτρινο άνθος του λανγκ είναι τόσο γλυκό και το άνθος έχει τόσο σημαντική θέση σε τελετουργίες στην Ινδονησία ώστε να το βάζουν στο κρεββάτι την πρώτη νύχτα του γάμου. Το εξωτικό του άρωμα πλημμυρίζει τον περιβάλλοντα χώρο και προκαλεί την ερωτική διάθεση. Όπως το λανγκ έτσι και άλλα αιθέρια έλαια προκαλούν το καθένα ανάλογα με τη σύστασή του διαφορετικά αποτελέσματα. Το αίσθημα της δροσιάς του δάσους έρχεται στον εγκέφαλο μας όταν μυρίζουμε τα αιθέρια έλαια του κέδρου, του λιβανιού και του σανταλόξυλου.