Υπάρχει κάποια εξήγηση για τον τρόπο που επενεργούν οι οσμές στο ενεργειακό επίπεδο;

Αν και στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιούμε πολλές φορές την έκφραση ενεργειακό επίπεδο, επιστημονικά, ως βιο-ιατρικός όρος το ενεργειακό επίπεδο δεν υπάρχει. Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ πτητικές ουσίες, δηλαδή εξατμίζονται εύκολα και έχουν την τάση να καταλαμβάνουν το διαθέσιμο χώρο που τους δίδεται. Εάν σε ένα κλειστό δωμάτιο, στη μία γωνία του, αφήσουμε ένα μπουκαλάκι με αιθέριο έλαιο δυόσμου σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να το μυρίσουμε στην απέναντι γωνία του δωματίου.

Θα αναρωτιέστε ίσως, τι γίνεται μόλις τα οσφρητικά μας κύτταρα ανιχνεύουν την καινούργια μυρωδιά; Τα αιθέρια έλαια φτάνουν στα οσφρητικά μας κύτταρα περνώντας από τη μύτη και διαμέσου του κεντρικού νευρικού συστήματος μεταφέρονται σαν πληροφορία στο ανάλογο κέντρο του εγκεφάλου. Μόλις η πληροφορία φτάσει στον εγκέφαλο αξιοποιείται αφενός μεν από τα εξαρτημένα αντανακλαστικά των διαφόρων οσμών που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του βίου μας, αφετέρου δε επηρεάζουν ορισμένα άλλα κέντρα του εγκεφάλου προκαλώντας κάθε φορά ανάλογες εκδηλώσεις. Και στις δύο περιπτώσεις τα αιθέρια έλαια επηρεάζουν τον ψυχισμό μας ο οποίος είναι άμεσα και υποκειμενικά εξαρτώμενος από τον καθένα μας. Ο ψυχισμός μας, η διάθεση μας με άλλα λόγια, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη αιθερίων ελαίων στην ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ζούμε και λειτουργούμε ως αυτοτελείς οντότητες. Βελτιώνοντας τη διάθεση μας ουσιαστικά βελτιώνουμε την ψυχική μας κατάσταση και αντιμετωπίζουμε με περισσότερα αποθέματα ψυχικής ενέργειας την οποιαδήποτε δυσχερή κατάσταση προκύψει. Δεν είναι λίγες οι φορές που η καλή ψυχολογική κατάσταση μας βοηθά να ξεπεράσουμε κάποια ασθένεια, να πάρουμε τις ‘σωστές’ σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μας, να αντιμετωπίσουμε κάποιου είδους εξέταση κλπ.

Πέραν της οσφρητικής οδού τα αιθέρια έλαια όταν έρθουν σε επαφή (πχ. μάλαξη) με το δέρμα έχουν την ιδιότητα να διαπερνούν την επιδερμίδα μας και να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος το οποίο με τη σειρά του μεταφέρει το αιθέριο έλαιο μέχρι τον εγκέφαλο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι εάν τρίψουμε ένα κεφαλάκι σκόρδο στις πατούσες μας μέσα σε λίγα λεπτά η μυρωδιά του ανιχνεύεται από το στόμα μας.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι με οποιοδήποτε τρόπο και αν φτάσει ένα αιθέριο έλαιο στον εγκέφαλο μας επηρεάζει τον ψυχικό και συναισθηματικό μας κόσμο, επηρεάζει την αύρα μας βοηθώντας στην ευεξία μας και στην θετικότερη θεώρηση των πραγμάτων.

© αιθέριο 2000 / Δρ. Χ.Ν. Χασιώτης