Μπορεί να τα επιλέξει και να τα χρησιμοποιεί κανείς μόνο με βάση τις ενδείξεις τους (από ενημερωτικά έντυπα πχ.) χωρίς να χρειαστεί τη σύσταση θεραπευτή;

Η αρωμαθεραπεία διαφοροποιείται από τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους γιατί μπορεί να εφαρμοστεί με τρεις εναλλακτικές πρακτικές, είτε εσωτερικά, είτε σε επαφή με το δέρμα, είτε από απόσταση δηλαδή με τον αρωματισμό του χώρου. Η χρήση εσωτερικά γίνεται μετά από σύσταση εξειδικευμένου αρωμαθεραπευτή και μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι τα χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικής ποιότητας. Συνιστάται πάντως να μην χρησιμοποιούνται με αυτό τον τρόπο.

MASSAGE4Στη δεύτερη περίπτωση που τα αιθέρια έλαια έρχονται σε επαφή με το δέρμα, όπως στην περίπτωση των μαλάξεων, των δερματικών προβλημάτων, των αρωμάτων και της χρήσης στο μπάνιο ή σε κομπρέσες θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιότητες τους και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η συγκέντρωσή τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει κάποιες συγκεκριμένες τιμές. Σε ελάχιστες περιπτώσεις τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάλυτα (πχ. αιθέριο έλαιο μαλαλεύκας σε σπυριά). Στις παραπάνω περιπτώσεις μπορούμε να πούμε ότι χρειάζεται η σύσταση κάποιου αρωμαθεραπευτή αλλά και η χρήση των αιθερίων ελαίων απευθείας από το χρήστη δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι απαγορεύεται. Μόνο που θα πρέπει ο χρήστης να γνωρίζει τις ιδιότητες, τις ενδείξεις, τις αντενδείξεις και τις ειδικές προφυλάξεις που θα πρέπει να παίρνει. Εάν δε έχει ιστορικό με αλλεργία θα πρέπει να κάνει ένα δερματικό τεστ.

Στην περίπτωση του αρωματισμού του χώρου είτε με τη χρήση των καυστήρων της αρωμαθεραπείας είτε με τη μορφή των εισπνοών καλό θα είναι να συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό. Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να αρωματίσει το χώρο του όπως αυτός κρίνει. Στην περίπτωση όμως της χρήσης αιθερίων ελαίων καλό είναι να γνωρίζει πως να τα χρησιμοποιήσει και τις ιδιότητες τους. Για παράδειγμα σε καμιά περίπτωση δε θα φταίει το αιθέριο έλαιο της μέντας αν το χρησιμοποιήσουμε για αρωματισμό το βράδυ και δεν μπορούμε εύκολα να κοιμηθούμε, ή αν χρησιμοποιήσουμε βαλεριάνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και νυστάζουμε διαρκώς. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι υποφέρουν από άσθμα ότι οι εισπνοές πρέπει να γίνονται με προσοχή.

Η αρωμαθεραπεία ως φιλοσοφία ζωής δεν μας περιορίζει ούτε μας αναγκάζει στη χρήση των αιθερίων ελαίων ανάλογα με την εποχή του έτους. Αντίθετα μάλιστα, μας προτείνει εναλλακτικές χρήσεις με αιθέρια έλαια που ταιριάζουν καλύτερα στην κάθε εποχή χωρίς να αποκλείει όλα τα υπόλοιπα. Χρησιμοποιούμε για παράδειγμα κιτρονέλλα, ευκάλυπτο και γεράνι τώρα το καλοκαίρι γιατί είναι δροσερά και διώχνουν τα κουνούπια, στην περίοδο των εξετάσεων λίγες σταγόνες βασιλικού στο χώρο της μελέτης και νιώθουμε το κεφάλι μας πιο φρέσκο και με μεγαλύτερη ικανότητα αφομοίωσης, την περίοδο του φθινοπώρου που αρχίζουν τα πρώτα κρύα προτιμούμε τα ζεστά και γήινα αρώματα της λεβάντας, του λάνγκ, της βαλεριάνας και του ροδόξυλου, όσο για το χειμώνα με τα κρυώματα και τα μπουκώματα λίγος ευκάλυπτος, θυμάρι και πεύκο θα μας βοηθήσει και θα θωρακίσει τον οργανισμό μας στην προσβολή από ιούς και παθογόνα βακτήρια.

Ακόμη και σε περιπτώσεις που απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουμε κάποια αιθέρια έλαια η αρωμαθεραπεία δεν θα μας τα απαγορεύσει αλλά θα μας συστήσει να μην τα χρησιμοποιήσουμε εξηγώντας μας το λόγο. Αναφέρουμε για παράδειγμα ότι συνιστάται να μην χρησιμοποιούν οι γυναίκες την κανέλλα και το μύρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί προκαλεί διέγερση της μήτρας και υπάρχει η πιθανότητα αποβολής, συνιστάται να μην χρησιμοποιούν την μέντα κατά τη διάρκεια του θηλασμού γιατί υπάρχει η πιθανότητα να μειωθεί η ροή του γάλακτος και η σάλβια η κλαίρη συνιστάται να μην χρησιμοποιείται ενώ πίνουμε αλκοόλ γιατί προκαλεί ναρκωτικά φαινόμενα και έντονη μέθη. Η αρωμαθεραπεία έχει να μας προτείνει λύσεις χωρίς να μας αναγκάσει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες συνταγές, αλλά και να μας προφυλάξει από δυσάρεστες καταστάσεις δίνοντας μας την κατάλληλη πληροφόρηση. Από εκεί και πέρα είναι στη δική μας κρίση να αποφασίσουμε αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας ή όχι.

© αιθέριο 2000 / Δρ. Χ.Ν. Χασιώτης