Πως μπορεί ο καταναλωτής να διασφαλίσει καλής ποιότητας αιθέρια έλαια;

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην ποιότητα του αιθερίου ελαίου που χρησιμοποιείται στην αρωμαθεραπεία. Τα αιθέρια έλαια θα πρέπει να προέρχονται μόνο από απόσταξη ή από πίεση (κιτροειδή), θα πρέπει να αποθηκεύονται σε σωστές συνθήκες και να καταναλώνονται σε ορισμένο χρονικό διάστημα από την στιγμή της παραγωγής τους.

chromatograph_1Εκατοντάδες αιθέρια έλαια εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο και φτάνουν στη διεθνή και τώρα τελευταία στην ελληνική αγορά. Όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τα αιθέρια έλαια θα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στην ποιότητα τους, στην προέλευση τους καθώς και στην πηγή από την οποία τα προμηθεύεται. Ο κίνδυνος της νοθείας πάντα υπάρχει για αυτό και θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον ιδιοκτήτη ή στη φίρμα του μαγαζιού.

Τα περισσότερα αιθέρια έλαια που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή εισάγονται από το εξωτερικό. Όσα από αυτά προέρχονται από χώρες της Ευρώπης ή της Αμερικής με αναγνωρισμένη αρωμαθεραπευτική παιδεία θεωρούνται καλά.

Εξάλλου σε αυτές τις χώρες υπάρχουν ανάλογα ινστιτούτα και οργανισμοί που ελέγχουν την ποιότητα τους. Για τα αιθέρια που εισάγονται απευθείας από χώρες της Ασίας, της Νοτίου Αμερικής και της Αφρικής, χωρίς να είμαστε σίγουροι αλλά και χωρίς διάθεση να τα κατηγορήσουμε, από τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν μπορούμε με ασφάλεια να εγγυηθούμε για την ποιότητα τους.

© αιθέριο 2000 / Δρ. Χ.Ν. Χασιώτης