λεβάντα

Lavandula angustifolia cv etherio

  

Καλλιέργεια λεβάντας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης   

Η επιχείρηση διαθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό με τον οποίο συλλέγει μόνο τα άνθη από τα φυτά και επιτυγχάνει εξαιρετικής ποιότητας αιθέριο έλαιο.

20-30 λεπτά μετά τη συλλογή τα άνθη τοποθετούνται στον άμβυκα απόσταξης ενώ μετά από 100 λεπτά συλλέγεται το κορυφαίο αιθέριο έλαιο της λεβάντας. 

 

 

 

[ αιθέρια έλαια 10 ml

[ αιθέρια έλαια 50-100 ml

[ μίγματα αιθερίων ελαίων

[ stand mini 14 ελαίων

[ stand πλήρες 27 ελαίων

[ κασετίνες 6 ελαίων  

[ καυστήρες μαρμάρινοι

[ εντομοαπωθητική λοσιόν

 

 

Επικοινωνία  αποστολή προϊόντων

 

 Επιστροφή στην αρχική σελίδα              

 

 

 

Επιστημονικό όνομα

Lavandula angustifolia

Οικογένεια

Lamiaceae

Κοινή ονομασία

Λεβάντα

 

Καταγωγή, ονομασία, εξάπλωση

Με το όνομα λεβάντα (αγγλικά lavender, γαλλικά lavande, γερμανικά lavendel) είναι γνωστά μερικά είδη φυτών αυτοφυή και καλλιεργούμενα του γένους Lavandula που μοιάζουν μεταξύ τους μορφολογικά και φέρουν το χαρακτηριστικό άρωμα της λεβάντας. Η ονομασία της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare που σημαίνει πλένω, επειδή οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν άνθη λεβάντας για τον αρωματισμό του νερού των λουτρών τους. Τη συνήθεια αυτή λέγεται ότι την πήραν από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι την αποκαλούσαν όμως "νάρδο" ή «ναρδόσταχυ» . Κατά το μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε για την περιποίηση τραυμάτων και πληγών του δέρματος. Ως τόπος καταγωγής της θεωρούνται οι νότιες χώρες της Ευρώπης.

Βοτανική ταξινόμηση

Με το γενικό όνομα λεβάντα, που ανήκουν όλα στο γένος Lavandula της οικ. των Χειλανθών (Lamiaceae, Labiatae), της τάξης των Lamiales, είναι γνωστά αρκετά είδη, σπουδαιότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:

I L. angustifolia Miller, συν. L vera., D.C., L. officinalis Chaix. (λεβάντα, λεβάντα η γνήσια, λαβαντούλα, Αγγλική λεβάντα, αγγλικά English lavender, true lavender).

2. L. latifolia Medic. (Vill.), συν. L. spica L. (αγγλικά spike lavender). I L. hybrida Rev. (υβρίδιο λεβάντας, λεβαντίνη, αγγλικά και γαλλικά lavandin).

3. L. stoechas L. (αγριολεβάντα, λαμπρή, χαμολίβανο, Γαλλική λεβάντα, French lavender).

Ως French lavender αναφέρονται επίσης μερικές φορές, η L. angustifolia Miller και η L. dentata L.

Βοτανική περιγραφή των ειδών

1. Lavandula angustifolia Miller. Είναι μικρός ορθόκλαδος θάμνος με πυκνή διακλάδωση. Οι βλαστοί είναι τετραγωνικής διατομής που γρήγορα γίνονται ξυλώδεις. Tα φύλλα έχουν μήκος 5 εκ. περίπου και είναι γραμμοειδή. Tα άνθη είναι χρώματος μωβ. Ανάλογα με το υψόμετρο, ανθίζει από τέλος Ιουνίου έως και μέσα Αυγούστου. Οι ανθοφόροι βλαστοί του είδους αυτού περιέχουν 1,5-3% αιθέριο έλαιο και η ποιότητα του είναι πολύ καλή, ιδιαίτερα όταν καλλιεργείται σε υψόμετρο πάνω από 650 μέτρα. Η ποιότητα του αιθέριου ελαίου εξαρτάται από το ποσοστό της περιεκτικότητας των επιθυμητών και ανεπιθύμητων συστατικών, π.χ. υψηλό ποσοστό λιναλοόλης είναι επιθυμητό, ενώ υψηλό συστατικό καμφοράς είναι ανεπιθύμητο συστατικό).

Απαιτήσεις σε κλίμα, έδαφος, θρεπτικά στοιχεία και νερό

Το κλίμα, το έδαφος, το υψόμετρο ακόμη και η έκθεση της καλλιέργειας, βορινή - νότια ή δυτική - ανατολική, παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών και στην περιεκτικότητα και τη σύνθεση του αιθέριου ελαίου. Έτσι η ίδια ποικιλία είναι δυνατό να δίνει αιθέριο έλαιο διαφορετικής σύστασης, ανάλογα με την τοποθεσία που καλλιεργείται. Η λεβάντα ευδοκιμεί σε μικροκλίματα, όπου επικρατούν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Όλα τα είδη λεβάντας προτιμούν συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας και εδάφη που έχουν καλή στράγγιση. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρικά χωράφια, μόνο σε κλίματα όπου δέχονται δυο - τρεις καλές ανοιξιάτικες και μια-δύο καλοκαιρινές βροχές.

Τρόπος πολλαπλασιασμού και εγκατάσταση της καλλιέργειας

Tα είδη λεβάντας πολλαπλασιάζονται με σπόρο, παραφυάδες και μοσχεύματα. Για να φυτρώσει ο σπόρος της λεβάντας πρέπει να βρεθεί σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, για να διακοπεί ο λήθαργος. Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι με μοσχεύματα και παραφυάδες. Tα μοσχεύματα είναι τμήματα βλαστών 10-12 εκ., που κόβονται από παλαιές φυτείες. Tα μοσχεύματα αφού ριζοβολήσουν φυτεύονται την άνοιξη ή και το φθινόπωρο.

Τρόπος καλλιέργειας

Οι αποστάσεις φύτευσης για τη L. angustifolia είναι 80-100 εκ. μεταξύ των γραμμών και 60-70 εκ. μεταξύ των φυτών επί της γραμμής. Οι αποστάσεις φύτευσης για τα διάφορα υβρίδια (Lavandula hybrida) είναι 1,30-1,70 εκ. μεταξύ των γραμμών και 70 εκ. μέχρι 1 μ. μεταξύ των φυτών επί της γραμμής, ανάλογα με τον τύπο του υβριδίου. Τις χρονιές που λείπουν οι βροχές κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι, για να έχει η καλλιέργεια κανονική απόδοση, πρέπει να αρδεύεται. Η βιολογική καλλιέργεια όλων των ειδών και των τύπων είναι σχετικά εύκολη, γιατί απαιτείται μόνον οργανική λίπανση.

Συγκομιδή, απόδοση

Σε όλα τα είδη της λεβάντας χρησιμοποιείται μόνο το άνθος για την εξαγωγή του αιθέριου ελαίου. Καταλληλότερη εποχή συγκομιδής θεωρείται το στάδιο της τελικής ανάπτυξης του ανθοφόρου στελέχους και έναρξης της ανθοφορίας, διότι τότε η περιεκτικότητα των ανθέων σε αιθέριο έλαιο είναι μεγαλύτερη. Το κόψιμο γίνεται με ειδικές μηχανές συγκομιδής λεβάντας. Η συγκομιδή με όποιο τρόπο και να γίνεται πρέπει να ξεκινά αργά το πρωί αφού "σηκωθεί" η πρωινή δροσιά. Οι ανθοφόροι βλαστοί που συλλέγονται μπορούν να αποστάζονται επί του τόπου, ιδιαίτερα όταν οι καλλιέργειες είναι εγκατεστημένες σε τοποθεσίες μεγάλου υψομέτρου.

To Αιθέριο έλαιο

Την ονομάζουν και “αληθινή λεβάντα”. Θεωρείται από τα κορυφαία αιθέρια έλαια και είναι αναμφίβολα από τα πιο ακίνδυνα. Το έλαιο της προκύπτει από τα υπέργεια τμήματα του φυτού την εποχή της ανθοφορίας, είναι σχεδόν άχρωμο, με γλυκιά μυρωδιά άνθους. Τονώνει το νευρικό σύστημα και το ανακουφίζει από την πνευματική κόπωση, τους ρευματισμούς, καταπολεμά το στρες, βοηθά την αντίσταση του οργανισμού σε αλλεργικές καταστάσεις και δρα ως αντισηπτικό. Βοηθά επίσης τον οργανισμό στην καταπολέμηση δερματικών παθήσεων όπως έκζεμα και ψώρα και καταπραΰνει από τα καψίματα και τα τσιμπήματα εντόμων.

Το αιθέριο έλαιο έχει εντομοαπωθητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι από τα πλέον χρησιμοποιούμενα στη βιομηχανία αρωμάτων, σαπουνιών, καλλυντικών και στην αρωματοθεραπεία. Η εμπορική του αξία εξαρτάται από τη σύνθεση του και κυρίως από τα συστατικά οξικός λιναλυλεστέρας (linalyl acetate) και λιναλοόλη (linalool), που πρέπει να κυμαίνονται σε ποσοστά 30-43% και 36-43%, αντίστοιχα. Ενώ άλλα κύρια συστατικά του είναι το λιμονένιο, η τερπιν-4-όλη, η α-τερπινόλη, η 1,8 κινεόλη, το μυρκένιο και το α- και β-πινένιο.

Ιδιότητες: Ανακουφιστικό, Αναλγητικό, Αντιβακτηριακό, Αντικαταθλιπτικό, Αντιμικροβιακό,  Αντιρευματικό, Αντισηπτικό,  Αντισπασμοδικό, Αντιτοξικό,  Αποσμητικό, Αφροδισιακό, Διεγερτικό (Κυκλοφορικου), Εντομοαπωθητικό, Εντομοκτόνο, Επουλωτικό, Καρδιοτονωτικό, Καταπραϋντικό, Νευροτονωτικό, Παρασιτοκτόνο, Σπασμολυτικό, Τονωτικό, Χαλαρωτικό.

Προφυλάξεις:  Καμία, πλην των γενικών προφυλάξεων.

Χρήσεις

Όλα τα είδη της λεβάντας καλλιεργούνται κυρίως για το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από τα ανθισμένα στελέχη του φυτού. Αποξηραμένα άνθη της L. angustifolia χρησιμοποιούνται για αρωματισμό κλειστών χώρων και την προστασία των μάλλινων ρούχων από το σκώρο. Η λεβάντα είναι επίσης μελισσοτροφικό φυτό, ενώ χρησιμοποιείται ευρύτατα και ως διακοσμητικό φυτό των κήπων, πάρκων και άλλων εξωτερικών χώρων.

αιθέριο, αιθέρια έλαια, αιθέριο έλαιο, αρωματοθεραπεία, μασάζ, απόσταξη, αρωματικά φυτά, φαρμακευτικά φυτά, αρωματικα, φαρμακευτικά, απόσταγμα, βαλεριάνα, βανίλλια, βέτιβερτ, πιπερόριζα, έλατο, αχίλλεα, σκόρδο,
άνηθος, αγγελική, ροδόξυλο, χαμομήλι, σέληνο, σέλινο, συμήδα, κέδρος, κανέλλα, κάμφορα, κάσια, λαδανιά, νερατζιά, πέτιτγκρεϊν, περγαμόντο, λεμόνι, ταντζερίνη, γκρέϊπφρουτ, μανταρίνι, πορτοκάλι, μύρο, κορίαντρο, κύμινο, κυπαρίσσι, κούρκουμη, λεμονόχορτο, φοινικορόδο, κιτρονέλλα, καρότο, κάρδαμο,
ευκάλυπτος, γαρύφαλο, δρυόβρυο, γαλβάνιο, μάραθο, ήσσωπος, ύσσωπος, άρκευθος, οξύκεδρος, λεβάντα, βερμπένα, μαλαλεύκα, λευκάδεντρο, νιάουλι, μελίσσα, μέντα, δυόσμος, μυρτιά, μοσχοκάρυδο, μυρόξυλο, νάρδος, βασιλικός, ματζουράνα, ρίγανη, χαμομήλι, γεράνι, μαϊντανός, δάφνη, γλυκάνισο, πεύκο, πιπέρι, πατσουλί, δεντρολίβανο, σάλβια, φασκόμηλο, σανταλόξυλο, θυμάρι, δαμιάνα, μπορόνια, καλέντουλα, γαρδένια, γιασεμί, νάρκισσος, νούφαρο, τριαντάφυλλο, λιβάνι, λάνγκ, έλεμι, καρβί